Kirjallinen kysymys sukupuolten tasa-arvoasenteista arabimaissa

Eduskunnan puhemiehelle

Helsingin sanomat (28.10.2017) uutisoi YK:n tasa-arvojärjestön ja tasa-arvotyöhön erikoistuneen Promundo-kansalaisjärjestön laajasta tutkimuksesta Understanding Masculinities — International Men and Gender Equality Survey (Images), joka valmistui keväällä 2017. Tutkimuksen mukaan ”valtaosalle arabimiehistä sukupuolten välinen tasa-arvo on yhä kauhistus.” Nämä miehet ”kannattavat perinteistä roolijakoa ja pitävät oikeutenaan kontrolloida vaimoaan ja tyttäriään”, HS kertoo.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi Egyptissä 70 prosenttia miehistä kannattaa naisten sukuelimien silpomista. Marokossa 91 prosenttia miehistä haluaa tietää koko ajan, missä hänen vaimonsa on. Palestiinalaismiehistä 81 prosenttia ei salli, että vaimolla on yhtään miespuolista ystävää.

Edelleen tutkimus kertoo monien miesten kurittavan vaimoaan niin henkisesti kuin fyysisestikin. Lisäksi tutkimus toteaa, että vieraita naisia ahdistellaan kadulla sekä ”huvin vuoksi” että siksi, koska nainen ”provosoi”.

Aiemmin arabimaiden miesten asenteita ja tasa-arvotilannetta ei ole tutkittu yhtä laajalti (noin 10 000 miestä ja naista), vaikka yleisessä tiedossa onkin ollut naisten heikompi asema ja naisiin kohdistuva väkivalta varsinkin useissa kehitysmaissa.

Koska kulttuuri, tavat ja asenteet kulkevat ihmisten mukana, on tärkeää, että tutkimuksen tulokset huomioidaan entistä paremmin ja konkreettisin toimenpitein kehitysyhteistyössä, siviilikriisinhallinnassa ja maahanmuuttajien kotouttamisohjelmissa. Myös turvapaikanhakijoiden vastaanottovaiheessa on jo tärkeä huomioida tulijoiden lähtömaan tilanne naisten oikeuksien kannalta. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö the Iraqi Al-Amal Society toimii Irakissa pyrkien parantamaan naisten asemaa etsimällä ratkaisuja muun muassa kotiväkivallan uhreille ja ajamalla lapsiavioliittojen kieltämistä. Järjestön työntekijä Vivian Alaa kertoo (IL, 11.11.2017) naisten oikeuksia edelleen heikentävän lakiesityksen olevan menossa Irakin parlamentin käsittelyyn.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Millä tavoin hallitus ottaa huomioon laajan sukupuolten välisen tasa-arvotutkimuksen tulokset ja varmistaa, että sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu myös maahanmuuttajatyttöjen ja -naisten kohdalla, ettei sukupuolten välinen tasa-arvo vähene Suomessa eikä tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivalta lisäänny?
Helsingissä 13.11.2017
Veera Ruoho
kok

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *