Blogi: Aktiivimalli kannustaa työttömiä maahanmuuttajiakin töihin

Aktiivimallikeskustelussa olen ihmetellyt vain yhtä seikkaa. Keskustelussa ei ole tullut kertaakaan esiin aktiivimallin vaikutuksista aktivoida maahanmuuttajataustaisia, joista määräänsä nähden on suurempi prosentuaalinen osuus työttöminä kuin kantasuomalaisia.

Tilastojen mukaan koko maassa 15–64-vuotiaiden ulkomaalaistaustaisten työttömyysaste on 16,5 prosenttia (2014). Ulkomaalaistaustaisten työttömyys on tutkimuksen mukaan yleisintä pakolaistaustaisilla henkilöillä sekä niissä väestöryhmissä, joissa taustamaa kuuluu YK:n inhimillisen kehityksen indeksin (HDI) perusteella vähiten kehittyneisiin maihin.

Linkki tutkimukseen:
https://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/julkaisut/pdf/17_12_14_HSS_4_2017_Erjansola.pdf

Tiedän jo useampia työnantajia, jotka kehuvat maahanmuuttajataustaista työntekijäänsä yhtenä ahkerimmista ja luotettavimmista työntekijöistä. Kiitosta tulee siitäkin, kun työntekijä ”ei koskaan krapulapäiviä pitele”. Näenkin aktiivimallin todella hyvänä kannustimena en pelkästään työttömille maahanmuuttajataustaisille, mutta myös mahdollisuutena eri yrityksille tutustua myös maahanmuuttajataustaisiin työntekijöinä.

Käytin sanaa ”tutustua” tarkoituksella, sillä liian moni maahanmuuttaja edelleen kokee, ettei koskaan pääse edes työhaastatteluun asti, koska nimensä on vierasperäinen. Tunnen myös maahanmuuttajia, jotka ovat kokeneet tulleensa syrjityksi jo pelkän nimen perusteella työnhaussa ja siksi ovat perustaneet oman yrityksen.

Yksi vakioargumentaatio maahanmuuttoa vastustavilla on ollut, että ”he tulevat vain sosiaalietuuksien perässä, eivätkä halua tehdä töitä”. Itse olen kertonut joskus esimerkinkin tilanteesta, jossa maahanmuuttajataustainen totesi elävänsä mieluummin tukien varassa kuin menevänsä töihin. Miten nämä argumentit on unohdettu aktiivimallin kanssa? Eikö aktiivimalli juuri kannusta ja luo mahdollisuuksia myös työttömyystuella eläville maahanmuuttajataustaisille henkilöille? Minusta kyllä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *