Blogi: Perusturvaan uudistusta verrokkimaiden kokemuksia hyödyntäen

Sain 28.2 mielenkiintoisen kirjan itse kirjailijalta kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselältä. Kirjassa todetaan ilmeinen tarve Suomen perusturvauudistukselle. Maanselkä ehdottaa, että mallia sosiaaliturvan uudistukseen pitäisi hakea Iso-Britanniasta ja Ruotsista.
Kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD antoi Suomea koskevan maaraporttinsa ja suositukset niinikään eilen 28.2. OECDkin suosittaa ottamaan mallia Iso-Britannian sosiaaliturvasta. Järjestön mukaan yhden yleistuen malli vähentää tehokkaammin tuloeroja ja köyhyyttä. Se myös luo kannustavuutta työntekoon kaikissa tilanteissa.

Vuonna 2019 Suomessa otetaan käyttöön tulorekisteri, mikä mahdollistaa kuukausittaisen tuloseurannan. Tulorekisteri on yksi nykyisen hallituksen julkisten palveluiden digitalisoinnin kärkihankkeista. Ensi vuonna kuukausittaista tuloseurantaa käyttämällä päästään eroon takaisinperinnästä ja tulojen vyörytyksestä tuleville kuukausille.

Tulorekisterin käyttöönoton jälkeen perusturvassa olisi mahdollista siirtyä yhden yleistuen malliin Iso-Britannian tapaan. Tällöin voitaisiin yhdistää ansiosidonnainen päiväraha, peruspäiväraha, työmarkkinatuki, asumistuki ja toimeentulotuki. Tulorekisteri ja yhden yleistuen malli kannustaisivat paremmin vastaanottamaan osa-aikatyötä ja erilaisia keikkatöitä. Iso-Britanniassa tutkimusten mukaan uuden tuen piirissä olevat työllistyvät aiempaa nopeammin ja ansaitsevat aiempaa paremmin.

Mitä useampi suomalaisista pääsee työnsyrjään kiinni, sitä paremmin voimme huolehtia heistä, jotka tarvitsevat yhteiskunnan apua ja turvaa. Työ on parasta sosiaaliturvaa, kuten puolueemme puheenjohtaja Petteri Orpo usein sanoo.

Kirjasuositus: Kannustava perusturva – Iso-Britanniasta mallia Suomen sosiaaliturvauudistukseen, Asmo Maanselkä, Ajatushautomo Kompassi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *