Blogi: Arvostusta kansanedustajien avustajien työlle

Kansanedustajan työ on kiireistä. Joskus siirtymiin paikasta toiseen on minuuttiaikataulu. On valiokuntia, joissa vaikutetaan olennaisimmin politiikkalinjauksiin sekä muita kokouksia ja ihmisten tapaamisia. On paljon kirjoittamista sekä tausta-aineistojen, eri asiantuntijalausuntojen, tutkimusten ja selvitysten lukemista. Koska edustamme kansaa, on tärkeää, että heidän yhteydenottoihinsa vastataan, myös niihin kriittisiin. Miten tästä kaikesta selviää, kun vuorokaudessa on vain 24 tuntia?

Sain vuodenvaihteessa avustajakseni eduskuntatyössä kokeneen Antti Pynttärin, joka organisoi, hallinnoi kalenteriani, hakee tarvitsemaani tietoa, koostaa ja lisäksi pitää huolen, että ihmisille vierailusta eduskuntaan jää hyvät muistot. Enpä taida osata edes listata mitä kaikkea avustajani päivittäinen työnkuva pitää sisällään. Varmasti sellaista, jota me kansanedustajat emme osaa ajatellakaan, koska avustajamme pitävät arkemme sujuvana kaikesta kiireestä huolimatta.

Ei ollut edellisellä viikolla ensimmäinen kerta, kun vieraani kiittivät avustajaani. Siitä tuli mieleen jälleen kerran äitini ohje: ”Kun sinulla on jostakusta hyvää sanottavaa, sano se heti, äläkä vasta viidestoista päivä.” Mietin, että osaammeko, ehdimmekö edes ajatella kaiken touhumme vilskeessä sitä, miten arvokasta työtä kansanedustajien avustajat hyväksemme tekevät? Vaikka olenkin muistanut kiittää omaa avustajaani viimeistään työviikon lopussa, en ole sitä tehnyt julkisesti. Teen sen nyt. Kiitos, Antti Pynttäri!

Katse kiitoksista vieläkin olennaisempaan: kansanedustajien avustajien työhyvinvointiin. Onko palkkaus suhteutettu oikein suureen työmäärään, tapahtuuko häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua esimiehen tai muiden eduskunnassa työskentelevien taholta? Jos tapahtuu, toteutuuko oikeus vai onko käytännössä niin, että avustaja joutuu pois työstään eduskunnassa? Harva tuollaisessa asetelmassa edes uskaltaa ilmoittaa epäasiallisesta kohtelusta, kun todennäköisesti joutuu itse ulos työpaikastaan.

Yle selvitti viime vuoden lopulla eduskunta-avustajien häirintätapauksia. Enemmän kuin joka kahdeksas avustaja oli kokenut häirintää. Lähes kaikissa toistui sama kertomus, että ahdistelijalla oli ollut valta-asema suhteessa ahdisteltavaan. Heti kyselyn julkistamisen jälkeen avustajat laativat kannanoton, jossa toivat esille sen, että ongelma on jatkunut jo vuosia ja että hallinto on ollut haluton puuttumaan asiaan.

Joku miettii, mitä hyötyä kansalle on pohtia kansanedustajien avustajien hyvinvointia. Ensinnäkin jokaisella on oikeus turvalliseen ja hyvään työelämään. Toiseksi avustaja on se, joka bongaa kansanedustajan sähköpostitulvasta sinunkin viestisi ja huolesi, johon kansanedustajan pitää vastata. Se voisi ilman avustajaa jäädä huomaamatta. Niin kävi minullekin monesti ilman avustajaa. Pahimmillaan minulla oli 3800 lukematonta viestiä. Kun luin ja vastasin 30:lle, niin sinä aikana oli tullut saman verran uusia viestejä tilalle. Kansanedustajan avustaja auttaa myös sinua. Arvostetaan heidän työtään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *