Blogi: Älkäätte työnjuhlaa työnhalveksunnaksi tehkö!

Hyvä lukija, miltäs kuulostaa:

– ”Työ on ihmisen elämässä tärkeä asia ­- en ole siitä ihan vakuuttunut.”

ja tämä:

– ”Jos vaihtoehtona olisi tehdä paska-/ silppu-/ minityötä tai toteuttaa itseään muilla tavoin toimeliaasti, niin en olisi kovin kiinnostunut tästä huonosta työpaikasta tai työehdoista, keksisin mielekkäämpiä tapoja toteuttaa itseäni.”

Näin totesi Helsingin yliopiston professori ja Ultra Bra yhtyeen sanoittaja Janne Saarikivi huhtikuussa Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaissa. Itse pidän tuonkaltaista retoriikkaa huolestuttavana näinkin korkea-arvoiselta taholta. Mielestäni se kannustaa vain elämäntapatyöttömiä, niitä ideologisesti työttömiä, joita toistaiseksi on vain marginaalinen määrä.

Työ ei ole ainoastaan rahan tienaamista. Työ kehittää ihmistä, jatkuvasti oppii uutta ja pääsee harjoittamaan sosiaalisia taitoja. Työ myös sitouttaa meidät yhteiskuntaan ja monesti määrittää sitä, millaisia me olemme. Työn kautta tutustuu uusiin ihmisiin. Jos ei ole työtä, helposti syrjäytyy ja kokee ulkopuolisuuden tunnetta. Se taas helposti luo epävakautta koko yhteiskuntaan.

Työn teolla on siis monta ulottuvuutta ja kaikkea työtä tulee arvostaa. Pidän hyvänä, että hallitus teki työllistymistä edistäviä uudistuksia kevään kehysriihessä:

Hallitus toteuttaa täysimääräisesti ELY-keskusten pyynnöt. Näin ollen TE-toimistojen henkilöstöä lisätään yli 200 ja työllisyysmäärärahoja nostetaan 11,2 miljoonaa euroa. Yli 25-vuotiaille työttömille taataan mahdollisuus opiskella 6 kuukautta työttömyysetuutta menettämättä opintoja, jotka antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa.

Opinnot kerryttävät myös aktiivimallissa tarkoitettua aktiivisuusedellytystä. Lisäksi kehysriihessä sovittiin, että tuetaan pitkään perhevapailla olleiden paluuta takaisin työelämään uudella pilotilla.

Tässä muutama nosto hallituksen hyvistä saavutuksista. Ultra Bra laulaa kappaleessaan Suosi ulkomaista: ”Ei perusteta urheiluseuroja. Ei kerta kaikkiaan tehdä mitään, mitä keskustapuolue haluaa.” Koen itse, että olemme Juha Sipilän hallituksessa saaneet paljon hyvää aikaiseksi. Yksi kokoomuksen tärkeimmistä tavoitteista eli mahdollisimman monen saaminen takaisin työnsyrjään kiinni ja työllisyysasteen nosto 72 %:in on onnistumassa. Kuten valtiovarainministeri Petteri Orpo on todennut, niin työ on parasta sosiaaliturvaa. Sipilän hallitus suosii suomalaista.

Hyvää suomalaisen työn ja yrittäjyyden juhlaa, vappua!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *