Blogi: Tiukka maahanmuuttopolitiikka on kaikkien etu

Tietyt piirit levittävät väittämiä, että Sipilän hallituksen maahanmuuttopolitiikka olisi löysää ja löperöä. Todellisuudessa asia on aivan päinvastainen eli hallitus on tiukentanut monella tapaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Turvapaikkakäsittelyä on nopeutettu heti vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen. Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuksien resursseja on lisätty. Viranomaisten tiedonvaihtoa on parannettu ja valitusaikoja lyhennetty. Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun on tehty selkeät pelisäännöt: kelpoisuusvaatimukset, asiakohtainen palkkio ja määritelty oikeusaputoimistojen rooli.

Hallitus on pyrkinyt siihen, että Suomen maahanmuuttopolitiikka olisi yhtenäinen muiden Pohjoismaiden kanssa ja ettei olisi taloudellisia vetovoimatekijöitä, jotka houkuttelisivat matkustamaan läpi monenkin turvallisen maan aina Suomeen asti hakemaan turvapaikkaa. Perheenyhdistämisen kriteerejä on tiukennettu ja “humanitaarisen suojelun” kategoriasta on luovuttu.

Tänä vuonna on tullut voimaan laki, joka mahdollistaa rikoksiin syyllistyneen ulkomaalaisen nopeamman karkottamisen. Tällä lailla on tärkeä yhteiskunnallista vakautta ja turvallisuutta vahvistava vaikutus, ja sitä kaipaavat myös kaikki rehelliset maahanmuuttajat. Tänä vuonna on myös kovennettu rangaistuksen maksimia maahantulokiellon rikkomisesta.  Olin aktiivisesti mukana vaikuttamassa tähänkin lakimuutokseen, sillä olen aikaisemmin poliisin työssä maastakarkoitustehtävissä nähnyt sen, että sakkorangaistuksen uhka ei estä näitä henkilöitä saapumasta Suomeen.

Kun ilmeni, että moni kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö yrittää viivästyttää maasta poistamistaan hakemalla toistuvasti turvapaikkaa, hallitus reagoi siihen välittömästi.  Jatkossa puututaankin turvapaikanhakijoiden viivytystarkoituksessa tehtyihin uusintahakemuksiin sekä mahdollistetaan turvapaikanhakijoilta matkustusasiakirjojen haltuunotto palautusten helpottamiseksi. Pahimmillaan hakemuksia on tehty neljä tai viisikin kertaa ja vieläpä silloin, kun ollaan jo lentokentällä suorittamassa palautusta. Tälle tehtailulle piti saada piste ja tähän saatiinkin tiukennus. Laki astuu voimaan nyt loppukeväästä.

Meillä Suomessa on tällä hetkellä, toisin kuin lähes missään muussa Euroopan maassa, hallittu maahanmuuton tilanne. Maahanmuuttopolitiikka on nyt kireämpää kuin silloin, kun perussuomalaiset istuivat hallituksessa. Uusia turvapaikanhakijoita tulee nyt varsin vähän. Suurin osa maahan tulijoista on tervetulleita työn perässä tulevia opiskelijoita, joita kovasti tarvitsemme ikäsuhteen parantamiseksi ja uusiksi työkäsiksi, jotta voimme ylläpitää pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Hallitukselle turvallisuus on ollut ykkösarvo, joka on näkynyt siinäkin, että sisäiseen turvallisuuteen tämä hallitus on satsannut enemmän kuin viimeiseen 10 vuoteen. Tavoitteemme on, että turvallisuutemme säilyy maailman parhaimmalla tasolla tulevaisuudessakin, jota osaltaan vahventaa vihdoin valmiiksi saatu tiedustelulainsäädäntö. Tiukka, järkevä maahanmuuttopolitiikkaa on jokaisen Suomessa asuvan etu. Siksi myös tarvitaan vielä lisätoimia maahanmuuttopolitiikkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *